Parlant seriosament

Ahir vaig plantejar algunes preguntes al meu post “Tornem amb la llengua”. Entre els comentaris que ha rebut el post, hi ha dos que posavem sobre la taula algunes qüestions interessants. M’he fixat en una: el que va passar amb l’Estatut, el referèndum, el recurs al Tribunal Constitucional i la sentència.

Quan es va convocar el referèndum, s’havia aprovat un Estatut amb poques garanties de ser constitucional. Ens pot agradar més o menys la constitució, però el text presentat per ser votat era una peça fàcil… Ni tan sols amb el retall que es va fer al congrés estava garantida la seva capacitat de resistir un examen jurídic.

I jo pregunto: a qui em de demanar responsabilitats del que va ser, al meu entendre, un desastre? Era evident que presentar el text a referèndum equivalia a plantejar un pols a l’estat, dient-li “no t’atreviràs a desvirtuar un estatut aprovat pel poble”.

Entec que des de Catalunya es vulgués plantejar, però crec que algun partit va actuar amb irresponsabilitat en el moment en que va donar suport a un text clarament inconstitucional al congrés.

En definitiva, si ens creiem les institucions (i només les que ens interessen i quan ens interessa) no es poden fer així les coses.

 1. Pol Solanellas

  Em sembla que ja comença a ser hora d’actuar seriosament. Si creuen que les propostes del poble catlalà són inconstitucionals, o canvien la Constitució o ens deixen marxar… Ja n’hi ha prou de ser els tontos d’Espanya i pagar per les seves ineficiències. El mateix dic sobre el pacte fiscal: evidentment a Madrid no interessa, però si no l’accepten potser serà hora de començar a desacatar les decisions que ens venen d’allà (tant del govern com del TC). Les últimes sentències sobre la llegnua a l’educació serien un bon principi per a demostrar-los que anem seriosament. Dos vegades bo, bobo. Salut!

 2. Xavi

  Ni molt menys!
  Vas ben errat, no ho planteges bé. No és qüestió de si encaixa a la constitució espanyola o no; és qüestió de voluntat política, de decència i de cultura democràtica.
  M’explico: si preguntes als juristes si la llei que elimina la mili encaixa a la constitució et dirà que ni de broma. Per què està vigent doncs? Ben senzill, perquè hi ha voluntat política de que estigui vigent. Si ningú no la porta al constitucional aquella llei segueix sent plenament constitucional.
  Doncs bé, si les espanyes tinguessin un mínim de decència i de cultura democràtica no haguessin tocat al congrés l’estatut que va ser aprovat x quasi el 90% al parlament ni ningú no hagués presentat cap recurs a una llei aprovada en referèndum per un poble. Espanya és indecent i té una cultura democràtica i de resècte lamentable, i per això no té la voluntat política de respectar-nos.

  • txusvila

   Xavi, jo vaig més enllà de tot el que planteges en el teu comentari i em limito a apuntar alguns aspectes sobre el tema que em sembla que s’han de tenir en compte.

   Per suposat, no considero tenir la raó en tot el que penso, però només estic disposar a discutir només fins a un punt i sempre en un to determinat.

   • Xavi

    Txus,

    dius que: “jo vaig més enllà de tot el que planteges en el teu comentari”. ¿Em podries exposar fins on vas? Perquè rellegeixo el q has escrit i el que jo he respost i… no acabo de comprendre la teva resposta.

    Si t’he malinterpretat corregix-me si us plau.

    Jo el que he entès és que consideres que els partits es van equibocar al plantejar coses que no cabien a la constitució. I el que he respost és que no hi ha cap problema en plantejar coses que no càpiguen a la constitució (la constitució no és quelcom sagrat, de fet, no és habitual q espana tingui una constitució tan llarga…). Et comento que hi ha exemples de lleis que no caben a la constitució i que no passa res perquè estiguin vigents. I afegia que és totalment indecent i de molt poca cultura democràtica no respectar una llei que ha votat un poble, ja sigui impedint-ho amb tancs o amb tribunals constitucionals polititzats (o no polititzats) (i t’insisteixo que jo vaig votar NO a aquell estatut).

    En fi, si t’he malinterpretat corregeix-me. I si vas més enllà del que jo dic, concreta’m on vas si us plau.

    *Fas referència al to. No vull faltar al respecte a ningú! No voldria que se’m malinterpretés quan critico l’estat espanyol. La meva crítica, clara i contundent, és envers l’estat espanyol, en cap cas envers els espanyols. No critico en cap cas els espanyols, critico l’estat espanyol i les seves actituds.

 3. santi

  quanta gent té a Catalunya el castellà com a llengua materna? Són catalans? Doncs tenen dret a aprendre en la seva llengua, ser atesos en la seva llengua, i l’obligació de parlar també el català. no podem caure en l’extremisme.

  • Xavi

   Santi,

   quanta gent hi ha que té per llengua materna l’àrab? Quin argument és aquest de tenir una llengua materna determinada? Què vols? segregar la societat en ètnies?

   Si us plau, no fem demagògia… No posem en perill la cohesió de la societat.

   El que és important és que en acabar l’ESO tothom domini les dos llengües a la perfecció. Amb el sistema d’immersió lingüística ja sabem que els estudiants acaben amb un nivell de castellà superior al de la resta de l’estat, en canvi el nivell de català hauria de ser força superior al que és…

   Però bé, més enllà de tot això hi ha l’indecència de l’estat espanyol. Sobre l’assumpte de la immersió se’n podria discutir, tot i que com exposo als anteriors paràgrafs penso que la conclusió és clara. Però el que és inacceptable és que òrgans externs vinguin a dir-nos com hem de fer les coses. Tenim un parlament que sempre ha recolzat la immersió lingüística amb una amplíssima majoria (tots els partits excepte pp a ratxes i actualment tb aqsts d ciudadanos), així que la voluntat del país és clara i no podem permetre que des de fora ens diguin com hem de legislar.

 4. Àlex

  que potser no saben parlar castellà quan acaben l’ensenyament?? vols que fem escoles per castellans??
  De totes formes si hem de fer cas a la constitució espanyola estan al seu dret de tenir una educació amb castellà.
  Potser seria hora de canviar la constitució o….

 5. Pater familias

  La llei que va eliminar el servei militar obligatori és inconstitucional? Cada dia s’aprenen coses noves

  M’agradat molt la frase que (més o menys) deia que el que s’aprova a Catalunya s’ha d’aprovar al Congrès i si no marxem. Lligant-lo amb aquell que parlava de tradició democràtica de les espanyes, això n’és un bon exemple de la democràcia catalana.

  La sentència sobre el castellà a les escoles, no patiu que no s’acomplirà com s’ha fet sempre

 6. pater familias

  En quant al 90% de recolzament del Parlament a l’Estatut, s’han d’agafar les xifres tal com són, si no podem caure en la demagògia.

  El referèndum convocat per a la seva aprovació va tenir una participació del 49,4%. El SI va obtenir un 73,9% (d’aquest 49,4%) i el NO un 20,7%. Per tant, el recolzament de l’Estatut va ser d’un 36% dels catalans.

  I amb aquestes ridícules xifres volem imposar una llei al 64% restant?

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s